Естетска стоматологија

Повеќето пациенти кои имаат потреба од козметички стоматолошки зафати, сакаат да променат некои од следниве индикатори (и често скоро сите, во различни комбинации):

  • изгледот на неговите заби боење и / или дамки на забите
  • недостасуваат заби испакнатини, пукнатини,
  • “групирани” заби
  • празни места помеѓу забите
  • затемнети стари пломби

Еве ги основните манипулации, најчесто разбрани како козметичка стоматологија.

  • Белење на заби

Белењето на заби е козметичка процедура која има за цел да ја врати природната белина на вашите заби. Нивната боја се менува со текот на годините поради потрошувачката на одредена храна, пијалоци, пушење и многу повеќе.

  • Инсталација на фурнири

Фурнирите се еден начин да ги направите предните заби да изгледаат убаво и природно. Тие се лепат директно на предниот видлив дел од забот. Обично не е потребна анестезија.

  • Поставување круни

Кога забот ќе се скрши, има голем стар фил или во голема мера е уништен, вашиот стоматолог може да препорача круна. Круната го зајакнува и штити остатокот од структурата на забот, а исто така им дава естетика на забите, што ви овозможува слободно да се насмевнувате. Естетските круни можат да бидат метал-керамички или цело-керамички.

  • Поставување мостови

Мост е начин да се замени еден или повеќе заби што недостасуваат. Заменувањето на забите што недостасуваат во голема мера го олеснува процесот на џвакање. Исто така, може да ја подобри вашата насмевка. И за крај, но не и најважно, ги одржува забите и непцата здрави.

Фиксната структура на мостот може да замени еден или повеќе заби што недостасуваат и да се закачат на забите во непосредна близина на дефектот. Таквиот мост може да го отстрани само стоматолог.

Мостот може да биде метален, цело-керамички или метал-керамички.

Постојаниот мост ќе ви помогне повторно да џвакате удобно и да се чувствувате опуштено кога ќе се насмеете.