Парадонтологија

Во светски рамки, ширењето на пародонтот заболува од повеќе од половина од децата и скоро од целата возрасна популација на планетата, а тешкиот хроничен периодонтитис влијае на 10-15% од возрасната популација.Најчеста и најраспространета пародонтална болест е хроничен гингивит – воспалително заболување на непцата. Главната улога за нејзиниот развој ја играат микроорганизмите од забниот плак.